Premie thuisbatterij 2023:


Laatste update: 30 januari 2023– Heb je een thuisbatterij of wil je er een plaatsen? Dan kan je daar nog tot maart 2023 een premie van netbeheerder Fluvius voor aanvragen. Zo kan je de kosten drukken. Let op, de premie geldt alleen voor (natuurlijke) personen en niet voor organisaties of vennootschappen. Een overzicht van het premiebedrag, de voorwaarden en hoe je de premie voor een thuisbatterij aanvraagt, ontdek je hier. Wat levert de premie voor een thuisbatterij in 2023 op?

De capaciteit van een thuisbatterij ligt meestal tussen 4 à 8 kWh. Dat vermogen is de belangrijkste factor bij het berekenen van de premie voor een thuisbatterij.


Een voorbeeld:

Premie voor een thuisbatterij van 5kWh: (4 x € 150) + (1 x € 125) =€ 725


Thuisbatterijen van 5 kWh kosten doorgaans zo’n € 5.000. Dankzij de thuisbatterij premie in 2023 betaal je dus slechts € 4.275.
Wat zijn de voorwaarden? 

Hoe kom je in aanmerking voor de thuisbatterij premie? Een overzicht van de voorwaarden:


1. Plaatsing door een erkende installateur

Om in aanmerking te komen voor de premie moet je de thuisbatterij laten installeren door een elektrotechnisch installateur. Zo’n vakman heeft veel ervaring met het plaatsen van thuisbatterijen en zo ben je zeker van een correcte plaatsing en een optimaal rendement. 


2. Digitale meter is verplicht

Om van de thuisbatterij premie te genieten, moet je een digitale meter hebben. Zo kan je de afname en levering van stroom aan het net apart meten. Laat je een digitale meter op aanvraag plaatsen? Hou dan rekening met de doorlooptijd van je premie-aanvraag en de uiteindelijke plaatsing van de digitale meter. Tussen de aanvraag van zo’n digitale meter en de uiteindelijke plaatsing zit namelijk vaak behoorlijk wat tijd.


3. Thuisbatterij moet 10 jaar aangesloten blijven

Je nieuwe thuisbatterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven op het elektriciteitsnet. Ook leasingcontracten moeten een minimale looptijd hebben van 10 jaar. Anders ontvang je geen premie.


4. Thuisbatterij moet keuringsattest hebben voor 31 maart 2023

Enkel thuisbatterijen met een keuringsattest van voor 31 maart 2023 komen in aanmerking voor de premie. Voor alle thuisbatterijen met een keuringsattest na deze datum kan je dus geen aanspraak meer maken op de premie.


4. Loodbatterijen komen niet in aanmerking

Je komt alleen in aanmerking voor de thuisbatterij premie met lithium- of zoutwaterbatterijen. De Vlaamse overheid subsidieert loodbatterijen met een waternavulmogelijkheid dus niet. Ook een batterij van een elektrisch voertuig die een tweede leven krijgt als thuisbatterij komt in aanmerking voor de premie als ze geplaatstwordt door eenelektrotechnisch installateur.


5. Je hebt een decentrale productie-installatie voor elektriciteit

Je moet een decentrale productie-installatie hebben voor elektriciteit. Hierbij hoort een maximaal vermogen van 10 kWh. Bij een zonnepanelen-installatie komt dat neer op een maximaal omvormervermogen van 10 kVa. Ook zijn dit soort installaties te leasen.


6. Thuisbatterij heeft een tweerichtings-communicatie interface

Je thuisbatterij moet over een tweerichtings-communicatie interface beschikken. Kort gezegd zijn dit soort batterijen in staat om te reageren op signalen van externe partijen als netbeheerders, energieleveranciers, … Zo krijgt de netbeheerder bv. een beter idee van hoeveel energie wordt teruggeleverd aan het distributienet.


7. Je moet de thuisbatterij laten keuren en aanmelden bij Fluvius

De thuisbatterij moet zijn aangemeld bij Fluvius en je moet de installatie laten keuren door een erkend keuringsorganisme volgens de geldende AREI-normen.


8. Enkel voor natuurlijke personen en 1 keer per 10 jaar

De premie geldt enkel voor natuurlijke personen, niet voor organisaties of vennootschappen. Je kan maximaal 1 premie voor een thuisbatterij krijgen per EAN-nummer en per 10 jaar.
Hoe premie voor thuisbatterij aanvragen?


Je hebt besloten dat je een thuisbatterij wil laten plaatsen. Maar hoe vraag je dan de batterijpremie aan?


1. Thuisbatterij laten plaatsen

Je kan de aanvraag doen wanneer de thuisbatterij is geplaatst en na de keuring en aanmelding bij Fluvius. Nadien volg je volgende stappen:


2. Verzamel de benodigde documenten

Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap staat een overzicht van alle documenten die je nodig hebt om je aanvraag te kunnen indienen. Het gaat o.a. om een kopie van alle facturen, een keuringsbewijs, een verklaring van de elektrotechnische installateur en een attest van Fluvius ter bevestiging dat er een decentrale productie-installatie aanwezig is, een digitale meter geplaatst is en de batterij is aangemeld.

BELANGRIJK: je erkende installateur bezorgt je alle nodige documenten voor een correcte aanvraag van de thuisbatterij premie.Ontvang gratis advies op maat bij een installateur actief in je buurt.


3. Doe de online aanvraag

Je aanvraag voor de thuisbatterij premie kan je online indienen via de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en dat je deze aanvraag startbinnen de 6 maanden na de eindfactuur.


4. Wacht op de goedkeuringsmail

Heb je de aanvraag ingediend? Dan ontvang je binnen 3 maanden een mail. Is de aanvraag onvolledig? Dan krijg je een verzoek om de benodigde documenten alsnog in te dienen. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan zal je een mail ontvangen met de bevestiging dat de premie binnen 2 maanden zal worden uitbetaald.