De grootste fouten bij aankoop van zonnepanelen:

De grootste fouten bij aankoop van zonnepanelen:


Een PV-installatie vergt een investering van duizenden euro’s. Het is zonde om de aankoop dan ook niet door een kritische bril te bekijken. Sectororganisatie BelPV heeft daarom een lijst met tien geboden opgemaakt voor een succesvol zonne-energieverhaal.



1. Mik lager dan je verbruik


Het is zinloos om meer zonnepanelen te installeren dan je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik. Dit zorgt voor problemen met je energieleverancier op wie je sowieso een beroep moet doen. Vervang ook eerst je oude diepvriezer met 1.000 kWh verbruik per jaar door een zuinig A++ model en vervang gloeilampen door spaarlampen of binnenkort door de nog zuinigere leds.



2. Laat een vakman aan huis komen


Wie een nieuwe auto koopt, doet dat meestal bij een erkende garage. Zonnepanelen laat je installeren door een ervaren professionele installateur. Vraag naar zijn referenties en telefoonnummers van klanten. Vertrouw niet op algemene offertes, laat de installateur aan huis komen. Een goede offerte kan alleen na een bezoek ter plaatse gemaakt worden.



3. Kijk verder dan de prijs


Professionele installateurs die kwaliteit garanderen, zijn meestal niet de goedkoopste. Kwaliteit heeft zijn prijs. Wie een degelijke PV-installatie op zijn dak wil en daaronder op zijn twee oren wil slapen, kijkt best verder dan de prijs. Professionele installateurs stellen een uitgebreide offerte op die rekening houdt met de situatie van je woning. Ze controleren ook de werking van de zonnepanelen na de installatie met behulp van een controlelijst.






5. Kijk kritisch naar offertes


De ene offerte is de andere niet: kijk verder dan de prijs. Welke garanties biedt de installateur? Welke dienst na verkoop? Hoeveel ervaring heeft hij? Welke referenties kan hij voorleggen? Heeft hij een controlelijst voor het correct afhandelen van de volledige installatie? Welke merken van omvormer en zonnepanelen biedt hij aan?



6. Blijf uit de schaduw en vraag een correcte berekening


Blijf met je zonnepanelen uit de buurt van dakkapellen, schoorstenen en alles wat de panelen in de schaduw laat liggen. Een kleine schaduw kan grote gevolgen hebben. Tussen zuidoost en zuidwest presteren zonnepanelen het best. Een helling tussen 15 en 50 graden levert goede resultaten op. Vraag daarom aan de installateur een correcte berekening met een computerprogramma en vertrouw niet zomaar een gemiddeld cijfer.



7. Vraag veel van de installateur


Bij elk zonnepaneel hoort een informatieblad met gegevens over afmetingen, rendement, vermogen … Voor zonnepanelen op de markt komen, ondergaan ze strenge testen. Vraag naar de testcertificaten voor zonnepanelen.



8. Veiligheid boven


Veiligheid heeft zijn prijs: een installateur die correct de verplichte wettelijke veiligheidsmaatregelen toepast voor werken op daken kan daar een lichte meerprijs voor aanrekenen. Dat is wel levensbelangrijk, want nonchalant omgaan met veiligheid brengt levens in gevaar. Een inspecteur van de federale overheidsdienst voor welzijn op het werk kan ook de werf stilleggen bij overtredingen.


Vraag aan de installateur ook om de installatie elektrisch na te meten, om zeker te zijn dat de bekabeling in orde is. Het is al gebeurd dat een kabel tussen de zonnepanelen niet goed is vastgeklikt. Dat betekent minder zonnestroom en een onveilig elektrisch contact. Geef de voorkeur aan bekende Europese merken van stekkers. Ook de aansluiting van de zonnepanelen op de onderkant van de omvormer moet zeker klikvast zitten.